Wednesday 16 October 2013

Sudocrem


Today I want to show you my multi purpose Holy Grail product. This cream has helped me with many skin problems, so I think it deserves a separate post.
***
Danas želim da vam predstavim jedan višenamenski Holy Grail (Sveti Gral) proizvod. Ova krema mi je rešila mnoge probleme na koži i mislim da zaslužuje zaseban članak.



Sudocrem is an antiseptic healing cream that soothes and protects the skin. You can find it in many shapes and varieties, from travel packs, Sudocrem mousse, to a regular size container that holds 125 ml. This cream can be used to treat nappy rash, eczema, surface wounds, sunburn, minor burns, acne, bed sores and chilblains. It's mostly used for babies but it helps grown ups as well. :)
Sudocrem was developed in 1931 by a pharmacist called Thomas Smith in Dublin. It was originally called "Smith's Cream". The brand was not introduced into the UK until the 1970s, but it has since become the leading baby cream in both Ireland and the UK.
***
Sudocrem je antiseptička krema koja leči, umiruje i štiti kožu. Može se naći u raznim oblicima i pakovanjima, od putnih pakovanja, penasti Sudocrem, pa do redovnih kutijica od 125 ml. Ova krema se može koristiti za lečenje osipa od pelena kod beba, ekcema, površinskih rana, opekotina od sunca i ostalih manjih opekotina, akni, dekubitusa i promrzlina. Uglavnom se koristi za bebe, ali pomaže i odraslima. :)
Sudocrem je razvio farmaceut Tomas Smit u Dablinu 1931. godine. Originalan naziv joj je bio "Smith's Cream". Brend je u Veliku Britaniju stigao tek 1970-ih godina, a od tada je vodeća krema za bebe Irskoj i Velikoj Britaniji.



Sudocrem’s clinically proven to soothe, heal and protect the skin and works in three ways:

  • It contains an emollient that soothes sore or inflamed skin.
  • It works as a mild local anesthetic to help ease pain and irritation.
  • A water-repellent base forms a protective barrier, helping to stop any irritants coming into contact with the skin.
It contains zinc oxide (which reduces the loss of tissue fluid), benzyl benzoate and benzyl cinnamate (which are recognized for its healing properties), benzyl alcohol (stops bacteria from spreading) and lanolin (softens and moisturizes, helps maintain the skin's moisture). 
You can see all the ingredients on the photos below.
***
Klinički je dokazano da Sudocrem umiruje, leči i štiti kožu na tri načina:
  • Sadrži supstancu koja omekšava i time umiruje bolnu ili upaljenu kožu.
  • Ponaša se kao blagi anestetik da bi umanjio bol i iritaciju.
  • Nepromočiva baza služi kao zaštitna barijera, i time sprečava bilo kakve nadražajne supstance da dođu u dodir sa kožom.
Sadrži cink oksid (koji smanjuje gubitak tečnosti tkiva), benzil benzoat i benzil cinamat (koji su poznati po tome da ubrzavaju proces izlečenja), benzil alkohol (sprečava širenje bakterija) i lanolin (o0mekšava i hidrira, pomaže održavanju vlažnosti kože).
Sve sastojke možete videti na slikama ispod.



 Features:
  • White, creamy texture, easy to smudge
  • Cools and soothes the skin during the evaporation of water from the cream 
  • It may speed up the process of epithelialization, softens and moisturizes skin
***
Osobine:
  • Bele boje, kremaste teksture, lako se razmazuje
  • Hladi i umiruje kožu tokom isparavanja vode iz kreme
  • Može ubrzati proces epitelizacije, omekšava i hidrira kožu 




Application:
  • 3-5 times a day 
  • Apply a thin layer to the affected area of the skin 
  • Massage the cream evenly with circular movements until it becomes a transparent layer on the skin
  • Make sure it does not get into your eyes or mucous membranes
***
Primena:
  • 3-5 puta na dan
  • Nanesite tanak sloj na obolelo mesto na koži
  • Nežnim, kružnim pokretima ravnomerno umasirajte kremu dok se ne stvori providan sloj na površini kože
  • Pazite da krema ne dospe u oči ili na sluzokožu




From my experience Sudocream works miracles with mosquito and other bug bites, helps soothe the skin after waxing, reduces herpes and acne. I've been using it for a couple of years now and every time it surprises me. When I get acne or a product causes chaos on my face, I apply a thin layer of Sudocrem on my face in the evening, and in the morning almost everything is gone. My skin is not problematic, so I can't guarantee it will work that fast with greasy, acne prone skin, it might take more time.
I've also found out that it completely cures bedsores! For recumbent patients, bedsores are a big problem, the skin is always under pressure, blood flow is partially obstructed and the skin becomes damaged and turns into an open wound if not treated. A family member had a few of them and we applied Sudocrem around the wound every evening for a month, and it's completely healed!
***
Iz mog iskustva, Sudocrem čini čuda i kod ujeda od komaraca i drugih bubica, umiruje kožu nakon depilacije, otklanja i umanjuje herpes i akne. Koristim ga već nekoliko godina i svaki put me iznenadi. Kada mi se pojave bubuljice ili mi neki proizvod izazove haos na licu, namažem tanak sloj Sudocrema na lice pred spavanje i do jutra skoro sve nestane. Moja koža nije problematična, pa ne mogu da garantujem da će jednako brz učinak imati na masnoj koži ili koži sklonoj aknama, moguće je da će trebati više vremena da deluje.
Takođe sam otkrila da u potpunosti leči dekubitus! Kod ležećih bolesnika, dekubitusi predstavljaju jedan velik problem, posto je koža pod pritiskom, protok krvi je delimično prekinut i koža postaje oštećena, stvaraju se rane koje se sve više šire ako se ne leče. Jedan član porodice je imao nekoliko dekubitusa i svako veče tokom mesec dana smo mazali Sudokrem oko rana, a sad su potpuno nestale!




I got both of these creams-the regular gray container and the travel tube from the UK, but you can buy it in Serbia too. Lilly drugstores sell them (find them in the baby isle) or you can order here (Amazon, Boots, Chemist Direct).
***
Obe kreme-veliku u sivoj kutiji i mini putno pakovanje sam nabavila u Velikoj Britaniji, ali mogu da se kupe i u Srbiji. Prodaju ih u Lilly drogerijama (potražite ih odeljku za bebe) ili možete da ih naručite ovde. Cene se krecu od oko 300 do 500 dinara, u zavisnosti od veličine pakovanja.




 Have you tried this cream? Would you try it?
Thank you for reading,
TamaraF
***
Da li ste probali ovu kremu i da li biste je probali?
Hvala na čitanju,
TamaraF

28 comments:

  1. Nisam cula za ovu kremicu, zvuci zanimljivo :)

    ReplyDelete
  2. Bas si me zainteresovala da probam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je :) Vredi je imati u kuci, svakom se desi nesto a ona pomaze :)

      Delete
  3. Taman htedoh da kazem - e bas super sto nema da se kupi kod nas kad ono ipak ima! Ova kremica bi mi vrlo koristila. Hvala ti sto si to podelila sa nama. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na cemu draga! Drago mi je da je post od koristi :) Jao ima je vec 2-3 godine kod nas, secam se koliko sam cupkala od srece kad sam je videla, ali eto meni "uvoze" direktno iz UK :)

      Delete
  4. Nisam cula za ovu kremu :) Meni nekad bukne koza od metala,i nakita od bizuterije,jedino mi pomogne Eclovin ali rok trajanja mu je 28 dana.
    Bas cu potraziti ovu kremu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Steta sto mu je rok trajanja toliko kratak. Probaj, u krajnjem slucaju, nece se baciti jer je krema visenamenska :)

      Delete
  5. Sveti Gral zaista, stalno mi je u frižideru. Kako je mojoj sada istekao rok, mažem je nakon depilacije na noge i idalje je fenomenalna. Nisam videla kod nas u tubi, to si kupila u VB?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, tu u tubici je tetka donela iz UK, a ja sad trpam ovu iz kutije u nju jer mi je pakovanje mnogo zgodno. :)
      Ja sam svoje kremice mazala i nakon isteka roka i nista im nije falilo. Dok ne promeni boju i miris, ja je koristim :)

      Delete
  6. Čula sam samo pohvale za ovu kremu, samo sto je ja svaki put zaboravim kupiti -.- :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Greskaaa :) I meni se to desava. Uvek kazem "kupicu" ali redovno zaboravim za 2 sekunde :D

      Delete
  7. cula sam za ovu kremicu ali nisam znala da ima kod nas,hvala na info i super post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanjice! Probaj je obavezno ako si u prilici :)

      Delete
  8. Nisam nikada čula za tu kremu, ali na osnovu tvog teksta stvarno deluje zanimljivo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izuzetno je korisna kremica :) Pogledaj u svom kraju, mozda je i ima ;)

      Delete
  9. Cula sam za ovu kremu ali sve razmisljam da radi isto sto i obicna krema od cinka. Ne znam je li dostupna u BiH ali ako budem dolazila u Srbiju uzet cu makar ovo malo pakovanje. Koliko dugo moze da traje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je prvo pakovanje trajalo 2 godine. :D Nisam ni znala da ima ovoliko siroku primenu, pa je zato toliko dugo stajalo. No, nije mu nista falilo :)

      Delete
  10. Imam ovu kremicu u ovom okruglom pakovanju ( ne znam kako da ga nazovem! :D) slucajno sam je kupila u apoteci,udjem na net,ukucam ime,i vidim da je bas poznata,ali posto imam masnu kozu lica,nije mi bas pomogla oko akni,vise je to za neki blazi oblik tog problema,ali je koristim na vremenske osipe na kozi,tako da je za to bas dobra!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja sestrica iz Londona je maze svako vece, a ona ima bas ozbiljan problem s aknama, pila je i lekove i to je akna na akni, njoj je dermatolog savetovao ovo i smanjila joj je mascenje lica, crvenilo i po koju aknu. Ali to je vec veci problem, koji ipak jedna kremica ne moze tek tako da resi. Ali moze da pomogne, u tome a i u drugim stvarima, bas kao sto ti kazes :)
      Da, to malo okruglo pakovanje, nikad ne znam kako da nazovem. Nije kutijica a nije ni bocica :D

      Delete
  11. Zvuci odlicno, mogla bih da kupim, pojavilo mi se neko crvenilo na obrazu, mozda mi pomogne. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, svakako je kremica korisna, nece se baci ;)

      Delete
  12. Pominjala si ovu kremu u nekim komentarima na mom blogu. Moraću da istražim još malo oko njenih sastojaka i toga kako deluje. Sviđa mi se to što deluje na mnoga stanja, videću da pitam i svog dermatologa da mi kaže još ponešto o ovoj kremi. Pretpostavljam da bih je probala u nekom trenutku.
    Super post! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da, jesam, bas sam je kod tebe spominjala :) Baci pogled, proveri, pa ako ti pomogne-super :)

      Delete
  13. Draga Tamara, godinama sam koristila mf puder i upropastila sam lice, ali bas bukvalno upropastila. Pojavile su mi se potkozne bubuljice, a pritom posto se bas preterano znojim, celo celo mi je u sitnim malim bubuljicama. Celo nekako uspem da izlecim, ali ove potkozne bubuljice ne. Pa me zanima da li cu upotrebom ove kreme kolk'o tolk'o uspeti da oporavim lice. Pozz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cao! Mislim da te ne kosta nista da probas, posto ce ti kremica svakako ostati za sve ostale namene, ako ne daj Boze ne deluje. Ja verujem da ce ti pomoci i u resevanju problema sa licem, ali opet ne mogu da ti garantujem, jer je svako od nas drugaciji i drugacije reaguje. Meni je pomogla, ali opet moje lice nije problematicno, uglavnom je istobez pudera kao i sa puderom (ako bacis pogled na postove sa sminkom), ali to je vec luda sreca. Ipak, posle upotrebe ove kreme, meni se smanji mascenje koze i mitiseri pokoja potkozna nestanu. Ako je budes uzimala, budi uporna, daj joj vremena, i obavezno mi javi kako ti se cini! :)

      Delete
    2. Hvala draga definitivno cu je uzeti :)

      Delete
  14. Ja ovu kremicu koristim za lice koje je masno i dehidrirano i jakoo mi je pomogla kod akni i crvenila. Evo vise ne koristim puder. Od svih skupih brendova na koje sam bacala novac na kraju mi pomogne krema za bebinu guzu od 50-ak kn.

    ReplyDelete